• fi

Vauhtia työpäiviin

22.11.2016

derby_pyorajutun_kuvitus-01

 

Työmatkapyöräily on yksi yksinkertaisimmista keinoista pitää sekä lompakko, keho että ympäristö hyvässä tikissä. Tästä syystä onkin hyvin luonnollista että toimitilasuunnittelussa ja -johtamisessa huomioidaan työmatkapyöräilijöiden tarpeet entistä paremmin.

Lähtökohtaisesti useat tekijät puoltavat Suomea hyvänä paikkana työmatkapyöräilylle kuten laaja pyörätieverkosto sekä kasvussa oleva ekologinen ja liikunnallinen ajattelu. Pelkästään Espoon kaupungin alueella on jo 600 kilometriä kävelyyn ja pyöräilyyn tarkoitettuja väyliä ja tulevaisuudessa on tarkoitus satsata ja toteuttaa Helsingin Baanaverkoston kaltaisia laadukkaita pyöräteitä. Hyviä uutisia siis ympäristölle sekä kansanterveydelle. Näiden mahdollisuuksien lisäksi meitä vastassa on totta kai myös haasteita kuten ilmasto sekä melko harva asutus.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan liikkumattomuus on yksi merkittävimmistä tekijöistä kansanterveyden rappeutumiselle länsimaissa. Järjestö onkin kehittänyt Heat-mittarin, jolla voidaan muuttaa liikkumattomuus rahaksi. WHO:n laskentamallilla esimerkiksi Espoolla on mahdollisuus säästää 9 miljoonaa euroa vuodessa mikäli tavoite 15% kasvusta pyörämatkoissa toteutuu aikataulussa, eli vuoteen 2024 mennessä. Kasvu tavoite on kova mikä tarkoittaa sitä että kyse ei suinkaan ole vain muutaman trikoisiin sonnustautuneen himopyöräilijän harrastuksesta vaan tarkoitus on innostaa kaikki ihmiset mukaan elämäntapa ja -asenne muutokseen jossa työmatkapyöräilyyn osallistuvat kaikki kynnelle kykenevät.

Hieno asia pyöräilyssähän on se että mitä tavallisemmaksi ja suositummaksi se tulee sitä turvallisempaa ja nautinnollisempaa se muuttuu, jonka ansiosta yhä enemmän ihmisiä aloittaa pyöräilyn. Jos siirretään katse hetkeksi pois Suomesta eurooppalaisen työmatkapyöräilyn mekkaan – Kööpenhaminaan, voi huomata ettei siellä ole vain yhden tyyppisiä pyöräilijöitä vaan kaikki pyöräilee. Siinä on meille tavoitetta mutta aloitetaan vaikka siitä että edes kerran on parempi kuin ei koskaan. Jos kartat hikeä ota allesi sähköpyörä tai jos työmatka on pitkä kulje vain osa siitä vaikka taittopyörällä. Se matkustaa ilmaiseksi mukana myös junassa.

Derby Business Parkissa panostetaan liikkujiin

Derby Business Parkissa työmatkapyöräilijöiden elämästä on pyritty tekemään niin helppoa ja sujuvaa kuin vain mahdollista. Pyörät saa hyvään talteen lämpimään parkkihalliin päivän ajaksi ja pyöräilijöille on omat sosiaalitilat joissa varusteet ehtivät kuivua ja missä punaposkiset pyöräilijät voivat helposti valmistautua edessä olevaan työpäivään. Pyöräilysesongin alussa kiinteistö tarjosi myös ilmaiset fillarihuollot vuokralaisille. Derby on toista kertaa mukana myös firmojen välisessä leikkimielisessä kisassa jossa kirjataan pyöräilykilometrejä. Kiinteistön omistaja tarjosi eniten kilometrejä polkeneelle palkinnoksi pyörämittarin ja oli näin mukana tukemassa työpaikkapyöräilyä vuokralaisyritysten keskuudessa. Vuonna 2016 Derbyn joukkue on pyöräili 8155 km. Tämä tarkoittaa käytännössä 570 litraa säästettyä bensaa ja 1425 kg säästettyä CO2 päästöjä.